Welkom bij de werkgroep
De sering is vanaf het einde van de 19e eeuw van groot belang geweest voor de Aalsmeerse bloementeelt. Wat eenvoudig begon met de lilakleurige Rouge de Marly groeide uit tot zo’n 200 varieteiten aan het begin van de vorige eeuw. Van wit tot donkerpaars, enkel- en dubbelbloemig.
De teelt van seringen is heel speciaal. Op een onderstam wordt door middel van oculeren of enten een variëteit gemaakt. De zo verkregen struik moet vervolgens meerdere keren worden verplant om een stevig wortelgestel te krijgen. Ook moet de struik ieder jaar worden gesnoeid om een goede vertakking te bevorderen.
Het duurt zo’n zes jaar voor dat de seringenstruik voor het eerst in bloei getrokken kan worden. Dat gebeurt 1 maal in de twee jaar. Dan wordt hij in het najaar met kluit van de akker gehaald en in de warme kas in bloei getrokken. De bloemstengels worden verkocht en in het voorjaar gaat de sering dan weer terug naar de akker. Het is een zeer intensieve teelt. De struiken in het Seringenpark hoeven die verhuizing niet mee te maken. Zij kunnen hun natuurlijke bloei laten zien in mei.
Het Seringenpark is aangelegd in 1951. Het plan voor het park had meerdere redenen. Zo kon men alle in Aalsmeer geteelde variëteiten bij elkaar brengen en in volle bloei zien. Het park zou ook de mogelijkheid bieden onderzoek te doen naar oude variëteiten die geschikt zouden kunnen zijn voor de professionele kwekers. Het Rijk, de Provincie, de Gemeente Aalsmeer, de beide Bloemenveilingen en de Coöperatieve Tuinbouwbank Aalsmeer zorgden voor de financiering.
De ontwerper van het park, de heer C.P. Broerse, heeft bij de aanleg op een terrein van 3 ha zo’n 150 seringen variëteiten laten aanplanten. Aangevuld met waterpartijen, grote grasvelden, bomen, struiken en rozen is het een heel aantrekkelijk geheel geworden. Er wordt dan ook door bezoekers veel gebruik gemaakt van het park.
Door de loop der jaren verdwenen steeds meer seringenstruiken. Dit gebeurde niet alleen door ouderdom, maar ook doordat de bodemgesteldheid en drainage in het park verslechterde. In 1996 besloot de Historische Tuin in Aalsmeer (het kwekerijmuseum) om alle verdwenen variëteiten weer terug te winnen en te herplanten in het park. Sindsdien wordt deze arbeidsintensieve taak uitgevoerd door een medewerker van de Historische Tuin.
In 2011 was de toestand van het park bepaald niet rooskleurig. Ondanks de inspanning van de Historische Tuin ging het seringenbestand hard achteruit en is geslonken tot 100 variëteiten. Reden was de slechte bodemgesteldheid, gebrekkige drainage, uitgeputte grond, dichtgeslibde watergangen en onvoldoende onderhoud. Een vijftal bezorgde bewoners besloten toen tot de oprichting van de Werkgroep Behoud Seringenpark. Dat resulteerde dankzij samenwerking met de gemeente Aalsmeer tot een totale renovatie van het park.
Ook is het park sinds een aantal jaren een gemeentelijk monument. In de motivatie van de adviescommissie van WZNH wordt gemeld dat het Seringenpark aan alle waarden voldoet. Niet alleen stedenbouwkundig, tuin historisch en cultuurhistorisch maar ook aan de zeldzaamheidswaarde. Het behoeft dus geen betoog dat dit waardevolle en unieke park een bovengemiddelde verzorging verdient. Dat betreft niet alleen het algemene onderhoud maar vooral het specifieke gedeelte, namelijk de seringen.
Tot nu toe heeft een medewerker van de Historische Tuin, Dick Maarsen, de taak op zich genomen ervoor te zorgen dat er altijd voldoende nieuwe seringenstruiken op de Tuin klaar staan om oude, dode of verdwenen struiken te vervangen. Daartoe inventariseert hij jaarlijks de struiken in het park en bepaalt welke variëteiten hij moet aanmaken. Het duurt minstens 4 jaar voordat een struik zo volgroeid is dat hij aangeplant kan worden in het park. Om de juiste variëteiten te maken moet hij van bestaande struiken enten snijden en die op onderstammen oculeren. Dat vereist vakmanschap. Vervolgens dienen de struiken op te groeien op de Historische Tuin of bij een seringenkweker. Tot nu toe verliep deze procedure dankzij de vakkennis van Dick Maarsen uitstekend. Dick is sinds juni 2022 met pensioen en zijn taak is nu tijdelijk overgenomen door een collega, maar de bedoeling is een vakman te vinden die begeleid door Dick deze speciale taak op zich kan nemen.
Sinds 2020 staat dankzij ‘Right to Challenge’ een vakbekwaam hovenier aan het roer en bestaat een stabiele situatie wat betreft het algemene onderhoud van het park. De werkgroep is inmiddels omgevormd tot de ‘Stichting Behoud Seringenpark Aalsmeer’ en samen met hovenier en vrijwilligers hopen ze dat het voortbestaan van het unieke gemeentelijk monument gewaarborgd is en bezoekers nog heel lang kunnen genieten van een prachtig Seringenpark.
Bestuur: wie, wat, waar
Voorzitter 01-02-2023 | Dick Maarsen Voorheen manager Historische Tuin met expertise ‘behoud Seringen’ |
Secretaris 01-07-2023 | Ilka van Houwelingen Website, socials en communicatie |
Penningmeester 04-11-2022 Bestuurslid 01-11-2011 Bestuurslid 01-11-2011 | Wim van Zwieten Schatbewaarder met subsidie kennis Martin Smit Boombeheer, Tuin- en landschapsinrichting, aansturing hovenier Magda van der Schilden Liefde voor groen, vrijwilligers, klusjes en donaties |
Bestuurslid 01-11-2011 | Sjaak Koningen Huisfotograaf |
Oprichters en initiatiefnemers van de werkgroep, Greet Vaneman en Hansje Havinga kijken met veel vertrouwen naar de toekomst.
Het bestuur heeft met elkaar de expertise om het behoud voor een deskundig en goede voortgang van het onderhoud in de toekomst te waarborgen. Daarom stemt het ons met een heel goed gevoel het stokje na 12 jaar over te dragen. Wij begonnen met het verzoek naar de gemeente voor het terugplaatsen van de bankjes. Daarna via het wijkbestuur Stommeer sloten Magda, Martin en Sjaak zich aan. Het park is in de daaropvolgende jaren totaal gerenoveerd. De gemeente heeft ons door de jaren heen met voortschrijdend inzichten gesteund. En zie hier wat het resultaat is geworden! Dan mag je tevreden zijn om daarop terug te kijken met een toekomst visie die aansluit op deze tijd. Groeten Greet. [ 02.2024 ]
Right to Challenge
Wat betekende Right to Challenge voor ons? In de jaren dat wij actief waren heeft de werkgroep vaak aan de gemeente gevraagd wat het totale kostenplaatje was voor het onderhoud van het park. Daar kwamen we eigenlijk nooit uit omdat bleek dat de kosten van het groen in Aalsmeer uit één totaal bedrag bestonden dat zij niet konden splitsen. Dat hebben wij altijd ongeloofwaardig gevonden en bedrijfsmatig niet te begrijpen.
En toen… kwam er voor ons een positieve omslag! Tijdens het Stommeer wijkoverleg met bewoners kwam Wethouder Wilma Alink met een voor ons aantrekkelijk landelijk participatie voorstel, RtC !!! ‘Wij kunnen het beter voor hetzelfde geld’. Wilma heeft de werkgroep enorm gesteund en gaf ons het vertrouwen en hulp om de uitdaging aan te gaan. Nou, dat heeft wat rekenwerk, tijd én ambtenaren gekost… Maar zie hier het resultaat: ‘Van werkgroep naar een solide bestuur met toekomst perspectief’.
Hoe hebben we dat volgehouden? Door het enthousiasme en de waardering van de bewoners van Aalsmeer, de gebruikers van het park en de omslag in denken bij de gemeente. Kijk voor meer informatie over Right to Challenge ook eens hier: