Het filmpje Renovatie van het Seringenpark in Aalsmeer laat de tijdlijn zien vanaf het eerste officiële overleg van werkgroep Seringenpark in 2011, de renovatie van het park tot aan de oprichting van onze stichting. Onze eigen huisfotograaf Sjaak Koningen heeft de reconstructie van het park al die tijd met een camera gevolgd en vastgelegd. We zijn super trots op wat wij bereikt hebben de laatste 12 jaar en daar laten wij jullie graag van mee genieten.
Fotocredits: Sjaak Koningen, Arjen Vos/AalsmeerVandaag. Muziek: Audiobibliotheek, YouTube Studio.
Door de jaren heen
Stedenbouwkundig plan
Omdat Aalsmeer volgebouwd was kreeg ingenieur A.H. Op ten Noort in 1949 de opdracht een plan te maken die ten zuiden Aalsmeer voorzag in de aanleg van woningen, een kerk, begraafplaats en een park. Gemeentelijk stedenbouwkundige Marius Duijntjer koos als locatie een grasvlakte in de Stommeerpolder waar in de wintermaanden een landijsbaan was. De ijsclub moest hiervoor dan wel wijken. Architect Hein Salomonson (1910- 1984) mocht (op aanraden van Duijntjer) een woningcomplex van 44 bescheiden huisjes voor zelfstandige ouderen in een parkachtige omgeving (1953-1955) realiseren. Het doel was om een visuele verbinding te leggen met het Seringenpark aan de andere kant van de Ophelialaan. Hij werkte voor de aanleg van het terrein daarom nauw samen met de tuinarchitect C.P. Broerse (1902-1995) die al eerder in 1950 het naastgelegen Seringenpark ontwierp. Als afsluiting van de rijtjeswoningen, naar de open structuur van het park en de woningen voor ouderen werd in 1951 de Open Hof kerk gerealiseerd (Ontwerp van de architect J.F. Berghoef). Het Seringenpark is vanwege de recreatieve mogelijkheden voor de bewoners in 2013 aangewezen als ‘gemeentelijk monument’. De kleine woningen aan de andere zijde zijn sinds april 2015 ‘gemeentelijk beschermd dorpsgezicht’.
Het Seringenpark
Tuinarchitect C.P. Broerse ontwierp in Amstelveen o.a. het eerste heempark, de Braak en het J.P. Thijssepark. Hij bevorderde het werken met inheemse planten bij collega’s. Voor Aalsmeer is hij verantwoordelijk voor het ontwerp van de algemene begraafplaats en het Seringenpark. In 1950 is men begonnen met de aanleg van het Seringenpark. Gelegen tussen de Ophelialaan en de Molenvliet. De vorm van het park werd bepaald door de knik die de Ophelialaan op dat punt maakt. Hieronder een afbeelding van de originele tekening van het Seringenpark gemaakt door gemeentewerken Aalsmeer in 1954.
Omdat de seringenteelt heel belangrijk was voor Aalsmeer, is er in die tijd voor gekozen om het park met Seringen te beplanten. Toen in 1951 het seringenpark werd opgeleverd waren er 19 vakken met Seringen. Alle vakken werden aangegeven met letters. In vak A tegen- en op de dijk van de Molenvliet stonden voornamelijk botanische soorten. (Door de schaduw van de bomen en dijkverzwaring in 2020, bestaan de vakken A en B niet meer). In de andere vakken waren veelal hybriden van Seringa vulgaris L geplant. Sommige op eigen wortel en andere op de vulgaris onderstam.
In 1951 heeft de gemeente Aalsmeer een boekje uitgegeven over de Aalsmeerse tuinbouw en het Seringen park. In 1955 is er een losse bijlage met de soorten en variëteiten in de vakken bijgevoegd. De pdfjes van de boekjes zijn te bekijken en te downloaden via onderstaande linkjes.
Rond 1990 was de Seringen collectie zo verwaarloosd dat de gemeente opdracht heeft gegeven om het park op te knappen. Alle vakken zijn toen gerooid, gespit en opgehoogd. In die tijd heeft Hoofd plantsoenen; Willem Nederstigt contact gezocht met Stichting Historische Tuin om zoveel mogelijk de originele aanplant terug te planten. Voor sommige vakken was het vanwege de schaduwwerking van grote struiken en bomen onmogelijk om Seringen terug te planten en is er een nieuw vakje bij gekomen. Bij de brug (dicht bij de begraafplaats) nu bekend als vak T.
De gemeente heeft met hulp van de werkgroep (opgericht in 2011) en onder begeleiding van de Historische Tuin in 2015 het park nogmaals gedraineerd, opgehoogd en geheel gerenoveerd. Er zijn toen (door enten te maken van de bestaande soorten uit de vakken) vrijwel geen soorten verloren gegaan en daar zijn we heel trots op. Zo zijn er nu 16 vakken met totaal 133 soorten en variëteiten aan seringen, iets wat wel uniek genoemd mag worden.
Stichting Behoud Seringenpark Aalsmeer blijft zijn best doen om de Seringen collectie te behouden en het park aantrekkelijk en in optimale staat te houden voor liefhebbers en natuurlijk voor alle Aalsmeerders.
Dick Maarsen
Digitaal archief
Wij hebben van een aantal oude documenten uit het gemeente archief scans in ons bezit. Deze kunnen wij helaas niet op de website afbeelden omdat ze mogelijk auteursrechtelijk beschermd zijn. De informatie is bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historie en vereist enige studie. De scans van de archiefstukken zijn op te vragen via het ‘contactformulier’ op onze website.
Voor mooie oude foto’s van het Seringenpark kun je ook eens kijken in het Noord-hollands archief
Wees je er bewust van dat het downloaden van beeld niet betekent dat je de afbeelding ook mag publiceren.