Zoals je misschien gezien hebt, is een deel van de seringen in het park al flink teruggesnoeid. Een deskundige vrijwilliger en de hovenier zijn deze aan het ‘verjongen’. Dit doen we omdat de seringen te hoog zijn of omdat ze naar het licht groeien en daardoor topzwaar worden. Door te snoeien voorkomen we dat de sering afbreekt, scheurt of omvalt. Bij de jonge planten knippen we vaak alleen de uitgebloeide bloemen eruit.
Wanneer snoeien?
Snoeien kan net na de bloei of in de rustperiode van de plant van november tot eind maart.
Voorjaarsbloeiers zoals Forsythia, Ribes en Syringa kun je in de regel snoeien tot de langste dag (half juni), daarna niet meer, dan bereid de plant zich voor op de komende bloeiperiode. Dood hout of takken die elkaar in de weg zitten kun je altijd weghalen. Zomer- en najaarsbloeiers (afhankelijk van de soort boom of struik) snoei je na de winter of vroeg in het voorjaar zodat er tijd genoeg is om te herstellen.
Er zijn een aantal mogelijkheden om de sering te snoeien
1. Bij de sering op stam of jonge sering knip je na de bloei (± 6 weken) de uitgebloeide bloemen eraf, net voordat ze zaden gaan maken.
De plant gaat anders al zijn energie stoppen in het maken van zaden i.p.v. mooie bloemknoppen en dan krijg je het volgende jaar minder bloemen.
Je knipt de bloem af tot net boven de eerste set blaadjes of net boven een setje zijtakken (ligt er aan welke vorm je de plant wilt geven). De lange nieuwe scheuten kun je iets terugsnoeien, wilde scheuten (van onderuit de stam), dood hout of takken die elkaar in de weg zitten kun je ook wegknippen. Nu heb je ook goed zicht op de vorm van de plant en kun je kijken wat er nog af moet om hem mooi compact te houden.
2. Daarnaast kun je de plant eventueel nog over een aantal jaren ‘verjongen‘ (dat moedigt de plant aan om nieuwe sterke scheuten te maken met meer bloemen):
Jaar 1
Vanaf de onderzijde van de plant 1/3 van de oudste en langste takken van de plant wegzagen met een takkenzaag.
Jaar 2
Vanaf de onderzijde van de plant 1/2 van de overgebleven oudste en langste takken weghalen of inkorten.
De nieuwe scheuten die te ver van de stam staan of takken die elkaar in de weg zitten kun je ook vanaf de grond wegknippen.
(Als je deze jonge takken bewaard, kun je er een nieuwe plant van kweken. Knip ze tot zo’n 40 cm schuin af en plaats de tak met een ‘oog’ tot de helft in de grond. De tak zal vrij snel wortels maken )
Jaar 3
De rest van de oude taken weghalen. De takken die het eerste jaar gesnoeid zijn, zijn dan al weer zover om bloemen te geven.
3. Wil je hem echt drastisch snoeien omdat hij te groot of te hoog is geworden dan kun je hem in zijn rust periode van november t/m maart tot zo’n 50 cm vanaf de grond terugzagen met een takkenzaag of juist in het voorjaar zodat hij nog de kans krijgt nieuwe scheuten te maken.
Je moet waarschijnlijk wel eerst wat moed verzamelen maar heb vertrouwen in je eigen snoeikunsten. Het is wel aan te raden om hem daarna wat extra liefde te gegeven door hem te bemesten met een laagje compost en je zult zien dat de sering opnieuw uitloopt en na een aantal jaar weer bloemen zal geven.
We hopen dat je zelf thuis ook aan de slag kunt zodat je komend voorjaar weer volop kunt genieten van de geur en de prachtige bloemen.