Controle en enten van de seringen

Dit jaar is in het Seringenpark en de Historische tuin een seringensoort dood gegaan. Gelukkig niet dezelfde soort. Door te enten kunnen we de planten weer proberen op te kweken. Eigenlijk kun je de Historische tuin en het Seringenpark wel zien als één grote DNA bank voor seringen. Daar moeten we dus goed voor zorgen en heel zuinig op zijn.

Jan Maarsen, voormalig seringenkweker en vrijwilliger bij de Historische tuin en Dick Maarsen vrijwilliger bij Stichting Behoud Seringenpark Aalsmeer, hebben van de week de seringen collectie in het Seringenpark gecontroleerd. De dode struiken zijn gemarkeerd en worden weggehaald en van de struiken die slecht waren is enthout geknipt. 

Bij het enten wordt een gezonde tak met ogen, schuin afgesneden en tussen de bast van een onderstam geplaatst. Daarna wordt deze dichtgesmeerd met entwas (als bescherming tegen invloeden van buitenaf en voor een goede hechting). 2 jaar na een geslaagde enting kunnen we ze dan weer in het park terug plaatsen en hopen we dat de seringen zich verder goed zullen ontwikkelen.
Natuurlijk is de bodemgesteldheid en een optimale standplaats hierbij ook van groot belang.

Zoeken

Populaire berichten

  • Optimistische verbinder
    Optimistische verbinder

    Portret van vrijwilliger Greet Vaneman

  • Kunstwerkjes van rijp
    Kunstwerkjes van rijp

    De ijskristallen glinsteren en fonkelen in het zachte ochtendlicht en nodigen uit om even stil te staan en de details te bewonderen. 

  • Opschonen talud naast de begraafplaats
    Opschonen talud naast de begraafplaats

    Maandagochtend 6 januari hebben we het talud opgeschoond en daarmee is een grote wens in vervulling gegaan. Het deel naast de begraafplaats is tijdens de laatste renovatie van het park in 2015 niet meegenomen en was overwoekerd.Twee vrijwilligers van de stichting hebben in samenwerking met loonbedrijf van Wieringen en Spaargaren Hoveniers dit schuine stukje grond, vol bramen…

Categorie