Goedlachse Hansje Havinga is een echte aanpakker.
Hansje, Greet komt uit Langeraar, ben jij wel een Aalsmeerse? “Nee, mijn wiegje stond in de boerderij ‘Nolly Hoeve’ in Nieuw Vennep. Ik ben me ervan bewust dat ik een bevoorrechte jeugd heb gehad tussen de paarden, koeien, varkens en kippen. Vandaar dat ik een echt buitenmens ben. Door mijn huwelijk met Siedsko ben ik in Aalsmeer terecht gekomen. Greet heb ik ontmoet omdat ik als secretaris van de VAC, Vrouwen Advies Commissie voor de woningbouw, de vergaderingen van het wijkoverleg bezocht.”
Heb je behalve je werk voor de VAC nog meer vrijwilligerswerk gedaan? “Als suppoost ben ik werkzaam bij de KCA, Kunst Cultuur Aalsmeer en ik heb een eigen locatie tijdens de kunstroute. Maar het meeste plezier heb ik beleefd als assistent van de activiteitenbegeleider in het verpleegtehuis Rozenholm. Geweldig om te zien hoe de bewoners genoten van hun creatieve ochtenden. Ook bemande ik met nog meer vrijwilligers het door ons genoemde ‘Praathuis’. Elke zaterdag- en zondagmiddag was dat geopend voor een gezellig samenzijn met familie. We hebben daar menig advocaatje met slagroom weg gelepeld met bewoners en hun familie.”
Je ontmoette Greet bij wijkoverleg Stommeer, maar wat was de aanleiding om je in te zetten voor het Seringenpark? “Greet en ik kwamen elkaar vaak tegen in het park als we ieder onze oppashond uitlieten. Plotseling waren daar de bankjes verdwenen. Bij navraag bij de gemeente bleek dat er overlast werd ervaren van bezoekers die er een bende van maakten. Toen zijn we gaan nadenken wat we daar tegen zouden kunnen doen. Zo is het begonnen. Niet wetend dat het zo groots zou uitpakken.”
Dankzij jouw historisch besef heb je een mooi archief opgebouwd. Ook heb je veel onderzoek verricht voordat het park de status Gemeentelijk Monument kreeg. Hoe kijk je nu terug op de twaalf jaar dat je secretaris bent geweest van de Werkgroep Seringenpark? “Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen, samen met de Stichting Oud Aalsmeer en de Historische Tuin, aan de status die het park nu heeft. Vaak raak ik het schildje even aan als ik het park inloop. En het is mooi dat de werkgroep nu een stichting is geworden met zoveel lieve mensen met kennis die hun uiterste best doen om het park zo te behouden of het zelfs nog mooier te maken.”
Je blijft als vrijwilliger\adviseur nog betrokken bij het park, waar kijk je nu naar uit? “Natuurlijk naar volgend jaar als het park 75 jaar bestaat! Alle nieuws daarover is mettertijd te vinden op onze website. Een aanwinst voor de stichting met steeds weer nieuwe items, ideeën en prachtige foto’s van ‘ons’ park.”
Februari 2025


