De Trompetboom (Catalpa)

De ‘Catalpa Bignonioides’ oftewel ‘trompetboom’ is een uitheemse boom en komt van oorsprong uit het Zuid Oosten van de V.S. en Oost Azië waar een gematigd klimaat heerst. De boom is niet bestendig tegen heel strenge vorst maar kan wel goed tegen de zon en houdt van een beschutte plek.

Het is een middelgrote boom die ongeveer 15 meter hoog kan worden en heeft een brede kroon. In de zomer bloeit de Catalpa met geel groene bloemen die lijken op een trompet. Ze groeien in trossen aan het uiteinde van de takken. De lichte geur van de bloemen kun je vergelijken met die van kamille. Het grote groene blad is hartvormig en als je een blad kneust komt er een onaangename geur vanaf (muggen houden niet van deze geur).

Na de bloei komen er peulen/bonen aan die 20 tot 40 cm lang kunnen zijn. Deze blijven hangen tot aan het voorjaar en de vroege zomer. Daarom noemen ze deze boom ook wel eens de ‘bonenboom’. Als de bonen rijp zijn springen ze in het voorjaar open en komen er bruine zaadjes vrij.
Tegenwoordig zie je ze ook veel in tuinen als bol Catalpa. Omdat we daar vaak de bolvorm compact willen houden, worden ze regelmatig gesnoeid en zie je ze zelden bloeien. Als bolvorm zijn ze ook verkrijgbaar met een gele bladkleur, de Catalpa bignoniodes aurea ‘Nana’.

Van deze boom staan de mooiste en grootste exemplaren in Limburg. In Tegelen staat de grootste van wel 16,5 meter hoog. In Maastricht staan er ook verschillende grote bomen vooral in het centrum rond Het Vrijthof. In Aalsmeer zijn maar weinig exemplaren van dit formaat te vinden dus verdient onze boom in het Seringenpark wel wat extra aandacht. Je vindt de trompetboom aan de buitenkant bij het eerste bruggetje rechts tegen de begraafplaats aan. Als de bloemen op z’n mooist zijn volgt er nog een close-up foto.


Juli 2024 #rondjedoorhetseringenpark

Zoeken

Populaire berichten

  • Wat gebeurt er toch veel in een week!
    Wat gebeurt er toch veel in een week!

    De natuur ontploft. Alles groeit, bloeit, zingt en zoemt. Het gras is voor het eerst gemaaid, overal fris groene blaadjes en sommige seringen laten al voorzichtig hun mooie bloemen zien. Het is heerlijk weer voor een ‘rondje Seringenpark Aalsmeer’!

  • Seringenweekend in de Historische tuin
    Seringenweekend in de Historische tuin

    Wij hebben ons informatiestandje weer op mogen zetten in de Historische Tuin Aalsmeer. Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 april is het seizoen gestart met het ‘Seringenweekend’. Onze voorzitter Dick Maarsen was op zondagmiddag aanwezig om te laten zien hoe je seringen kunt enten. Note: de seringen in het Seringenpark waren tijdens dit weekend…

  • De lente ontwaakt
    De lente ontwaakt

    In de ochtend omhult de mist, de nog kleine knoppen van de seringen, bloeiende struiken en bloesembomen. Een sierlijke voorbode van de lente.

  • Vrienden van het Seringenpark snoeiochtenden
    Vrienden van het Seringenpark snoeiochtenden

    Het Seringenpark mocht zich weer verheugen op een grondige voorjaarsbeurt. ☀️🌱 Zaterdag 15 maart en woensdag 19 maart hebben we met de vrijwilligers weer veel werk verricht. Snoeien, harken, een berg grond verdelen over de vakken en alle bankjes en vuilnisbakken schoongeboend. Prachtig om te zien hoe jong en oud (de jongste is 21 jaar…

  • ‘Inboed’ van Seringen
    ‘Inboed’ van Seringen

    Deze week zijn de seringen voor de ‘inboed’ naar het Seringenpark gebracht en geplant.‘Inboeten, is het vervangen van de planten die na aanplant niet zijn aangeslagen of beschadigd/dood zijn.‘ De nieuwe seringen zijn genummerd en moeten per plantvak op de juiste plaats teruggezet worden. Een klusje waar veel zorg en precisie voor nodig is, omdat het…

  • Ochtendmist
    Ochtendmist

    Wat was het zondagochtend mooi! #rondjeseringenparkaalsmeer

  • Jubileum Seringen!
    Jubileum Seringen!

    In 2026 bestaat het Seringenpark 75 jaar en dat gaan we natuurlijk vieren! 🥂 Daarom zijn we allemaal al druk bezig met de voorbereidingen. Zo hebben Jan Hulsbos en Dick Maarsen deze week 100 jubileum seringen geënt met de naam Seringa vulgaris ‘Dark Koster’. Wat we daar mee gaan doen? …Dat blijft nog een verrassing.…

  • Snoeien doet groeien!
    Snoeien doet groeien!

    De komende tijd zullen we de rozen flink terugsnoeien. Zo maken ze straks weer nieuwe uitlopers en zullen ze voller worden en uitbundiger bloeien. Het afval laten we tijdelijk op het gras liggen zodat we dit later in één keer in een hakselaar fijn kunnen maken. Het versnipperde afval verdelen we dan weer over de…

  • Kunstwerkjes van rijp
    Kunstwerkjes van rijp

    De ijskristallen glinsteren en fonkelen in het zachte ochtendlicht en nodigen uit om even stil te staan en de details te bewonderen. 

Categorie