Omdat de seringen al zo mooi in bloei staan zijn Magda en Sjaak deze week begonnen met het inventariseren van alle seringen voor het archief.
Per plantvak bekijken zij of de nummers op de ringen van de geënte seringen soorten corresponderen met de kenmerken van de sering en maken dan een mooie foto van de bloem en dat is nog een hele klus.
Categoriseren, een mooi woord maar wat houdt dat in?
Zoals velen weten staan er in het Seringenpark meer dan 130 variëteiten aan seringen. En ze bloeien nu allemaal! Iedereen kan genieten van de kleuren en geuren. Om ze allemaal uit elkaar te houden (ook als ze niet bloeien) hebben ze een ring met een nummer om de stam. Dat nummer correspondeert met de naam. En dat zijn vaak heel mooie. Wat te denken van Comte Adrian de Montebello of iets eenvoudiger Riet Bruidegom. Bij die naam hoort dan ook de winner van deze sering, Riet stamt uit 1950 en is gewonnen door Eveleens Maarse. De oudste Charles X is in 1831 door Audibert gewonnen. Je kunt deze paarse Charles nu ontmoeten in het park, hij staat vooraan bij de ingang tegenover de kerk.
Maar dan ben je er nog niet met categoriseren. Ook de kleur moet vermeld worden. Dat doen we met een code. Riet Bruidegom heeft als code S I wat betekent dat het een enkelvoudige bloem is met een witte kleur. De donkerste dubbelbloemige met als code D VIII is Adelaide Dunbar. Zij staat naast Charles in het zelfde perk. Zo gecategoriseerd hebben we al een mooi rijtje: nummer 32 Hugo de Vries 1927 K. Keessen S VII. Maar tot nu toe ontbrak er nog een foto van de bloem. Die is wel nodig om de seringencollectie op te laten nemen in het bestand van Nederlandse collecties.
De afgelopen week zijn daarom alle seringen op de foto gegaan en de volgende stap is het toegankelijk maken voor de bezoekers van het park middels een QR code die linkt naar een pagina op onze website. Dan kan iedereen niet alleen genieten van de mooie bloemen maar ook van de prachtige namen.